Ξενοδοχεία Ευρώπα στην Αρχαία Ολυμπία

 

ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΔΑ

Έχετε επισκεφθεί την Ολυμπία και κάνει πολύ ζέστη;

Επιθυμείτε ένα κρύο ντους που να σας κόψει την ανάσα. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας βουτώντας στη φυσική πισίνα, που σχηματίζουν οι υπέροχοι κρεμαστοί καταρράκτες της Νέδα,... ποταμού με πολλές φυσικές ομορφιές και καταπληκτικές διαδρομές για πεζοπορία.

 

Πηγάζει από την πηγή που άνοιξε η Ρέα για να λουστεί, αμέσως μετά τη γέννηση του Δία.

Πήρε το όνομα του από τη νύμφη Νέδα *, που μαζί με άλλες νύμφες φρόντιζε για την ανατροφή του μικρού θεού, μακριά από τις «παιδοκτόνες» διαθέσεις του πατέρα του Κρόνου.

* Η Νέδα ήταν νύμφη της Αρκαδίας, κόρη του Ωκεανού.

Η Νέδα μαζί και με άλλες νύμφες (την Θεισόα και την Αγνώ) φέρεται ότι ανέθρεψαν τον Δία όταν τον παρέλαβαν από τη Ρέα.

Σ΄ αυτήν οφείλεται και το όνομα ποταμού της Μεσσηνίας, ενός από τα δύο ελληνικά ποτάμια με γυναικείο όνομα (το άλλο ποτάμι είναι η Αραπίτσα στην Νάουσα).

* Η Νέδα Μεσσηνίας είναι χωριό της Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας, έδρα του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Είρας. Η Νέδα είναι κτισμένη στη νοτιοδυτική παρυφή του Λυκαίου όρους. Βρίσκεται κοντά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας και στον Αρχαίο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Μπέρεκλα, υποδηλώνοντας τη σλαβική καταγωγή των κατοίκων του.
Τη σημερινή του ονομασία την πήρε από τον ποταμό Νέδα, το μοναδικό ποτάμι θηλυκού γένους στον ελλαδικό χώρο. Οι πηγές του ποταμού της Νέδας βρίσκονται κοντά στο χωριό Πέτρα ενώ οι εκβολές του είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στο ταξίδι τους τα νερά της Νέδας διανύουν μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων.

 

English FrançaisDeutschItalianoEspañnol

 

Δρούβα 1 • 27065 Αρχαία Ολυμπία • Tel: 26240 22650, 23650, 23850, 22700 • Fax: 26240 23166

Top

Copyright © 2009 www.hotelseuropa.gr  All rights reserved.